Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

De wondere wereld van het glazuur

Glazuren is een hele mooie manier om beelden af te werken. Het glazuur breng je aan op een gebakken beeld. Na het aanbrengen moet het beeld nog een keer gebakken worden en dan pas zie je de echte kleur van het glazuur. Het verschil van de kleur voor het na het bakken kan heel groot zijn. Het is dus altijd spannend hoe het beeld uiteindelijk eruit komt. Hier zie je een beeld van mij voor (rood) en na (zwart) het glazuren.

Een aantal praktische tips:

  • Voor het glazuren is het aan te raden het beeld met een plantenspuit wat vochtig te maken.
  • Pas op dat de glazuur niet gaat ‘druppelen’. Dus nooit te dik glazuren. Let hierbij vooral op overhellende gedeeltes.
  • Meestal geldt de regel bij felle kleuren drie keer glazuren, anders is twee keer voldoende.
  • Is de glazuur niet mooi geworden? Je kan altijd weer een nieuwe laag glazuur opbrengen bij je beeld en het opnieuw laten bakken.
  • Bij meerdere soorten glazuren op een beeld moet je kijken of de bak-temperaturen wel hetzelfde zijn. Steengoed glazuren bakken vaak op 1220 graden. Terwijl bijvoorbeeld de Bots glimmer glazuur (een favoriet van mij) al op 900 graden gebakken kan worden. Soms kan een glazuur niet tegen te hoge temperaturen. Bak je op een te lage temperatuur dan werkt het glazuur niet. De Bots glimmer wordt toevallig wel weer heel mooi op 1220 graden.
  • Mors je glazuur op een beeld tijdens het glazuren dan kun je dit met een kleine natte spons of doekje verwijderen.
  • Je kan glazuren door elkaar mengen om weer nieuwe kleuren te krijgen.
  • Zorg ervoor dat er geen kleine gaatjes in de glazuur komen, dit worden na het bakken kleine stukjes zonder glazuur. Zie je deze kleine gaatjes ontstaan dan kun je ze met je vinger dichten. Je smeert als het ware de glazuur in gat.

7 Antwoorden aan “De wondere wereld van het glazuur”

  1. hallo Ellis,

    ik ga voor de 1e keer glazuren, maar in bovenstaand is me niet geheel duidelijk of je nu elke glazuurlaag die je opbrengt moet bakken, of elke laag even laten drogen met fohn/magnetron en dán pas bakken??
    Graag hoor ik van je.. Ik ben zeer benieuwd.
    Met vriendelijke groet,
    Adriana Vreeswijk

  2. Is het een pprobleem om als de oven langzamer de maximale temperatuur bereikt?
    Het standaard ingestelde programma ging met 180⁰ per uur omhoog. Maar bij 600⁰ sloegen de stoppen eruit.
    Nu is het plan om 100⁰ per uur te gaan glazuren tot 1260.
    Hopelijk slaan de stoppen dan niet door. Maar ik heb geen idee of dat kan. Klei en glazuur zijn beide voor steengoed

    1. Dat is inderdaad het lastige met deze hoge temperaturen. Het is belangrijk goed op te letten of er geen andere apparaten aanstaan. Zelf heb ik mijn oven ondertussen op een aparte stop aangesloten.

      Maar goed, het belangrijkste bij het bakken van galzuren is het bereiken van de minimale temperatuur, anders krijg je zeker geen mooi resultaat. Ik denk niet dat langzamer bakken veel uitmaakt, misschien krijgt het glazuur een iets ander effect (zoals wanneer je meer of minder zuurstof toevoegt tijdens het bakken).

      Ik ben benieuwd of het gelukt is en of je tevreden bent met het resultaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *