Glazuur weer goed maken

Mijn glazuur is uitgedroogd!

Na het glazuren blijft er vaak wat over. Je zet het potje, bijvoorbeeld van kant en klare kwastglazuren van Botz, Terra, ROC of Amaco in de kast om het later opnieuw te gebruiken, maar helaas blijkt het glazuur hard geworden te zijn. Geen zorgen, door simpelweg wat water toe te voegen kun je het glazuur weer werkbaar maken.

Wat ik meestal doe, is water in het potje gieten en het een tijdje laten staan. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je direct wilt gaan glazuren, want je moet even geduld hebben.

Na ongeveer een kwartier is het glazuur al wat zachter. Vervolgens voeg ik nog wat water toe en begin ik de brokken kleiner te maken. Na flink stampen en roeren, en meestal nog wat extra water, wordt het glazuur weer smeuïg. Het is belangrijk om het water beetje bij beetje toe te voegen, want te veel water in één keer kan het proces verstoren. Ga door totdat het glazuur weer zijn oorspronkelijke structuur heeft.

Heb je per ongeluk te veel water toegevoegd? Giet dan wat af en wacht totdat het de juiste consistentie heeft. Een te waterige glazuurlaag zal niet goed dekken op je beeld.

Nog wat andere glazuurtips:

  • De eerste laag is het belangrijkst. Zorg ervoor dat deze goed en gelijkmatig op je beeld zit. Dit vraagt wat meer zorg en tijd. De volgende lagen zijn gemakkelijker aan te brengen en vergevingsgezinder.
  • Heb je per ongeluk een druppel gemorst op je werkstuk? Geen zorgen, dit kun je makkelijk herstellen.
    • Een glazuurdruppel op een nog niet geglazuurd stuk kun je gewoon afvegen met een vochtige doek.
    • Een glazuurdruppel op een al geglazuurd stuk kun je voorzichtig wegschrapen met een klein mesje. Ik gebruik hiervoor een mesje met een ronde vorm en een punt, omdat dit precies werkt. Vergeet niet om het weggeschraapte plekje opnieuw te glazuren met de juiste kleur.

Succes met het glazuren en hopelijk helpen de tips!

Lees meer tips over glazuren in mijn eerdere berichten:

Leer je glazuur kennen

De wondere wereld van glazuur

Klei en glazuur bakken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *